BE/942855/394/67 Luceat. De boer en de maatschappij, 1967/06/05 (Stuk)

Hiërarchische presentatie


Information on identification

Ref. code:BE/942855/394/67
Ref. code AP:67
Title:Luceat. De boer en de maatschappij
Genre (film):reportage
Category (film):non fictie / non fiction
Creation date(s), details:5 juni 1967
Creation date(s), remarks:Uitzenddatum
Level:Stuk

Information on extent

Extent:1 filmrol
Playing time:0:32:47
Archival Material Types:fysiek item
Producer:KTRC: Jan Aerts

Information on content and structure

Content:Landbouwers praten over de grondproblematiek, Europese Unie-bemoeienissen, arbeidsrendement, het sociale aspect, ... Die problemen dienen dringend opgelost te worden want het zijn niet alleen de problemen van de boer, maar ook van de samenleving. De arbeidsproductiviteit is geweldig gestegen. Het aantal landbouwers daarentegen is sterk gedaald. Als het aantal bedrijven in 1953 100 was dan is dat in 1965 nog 69; de landbouwbevolking was op dezelfde wijze berekend in 1953 100 en in 1965 nog 62; terwijl de arbeidsproductiviteit steeg van 1953 = 100 en in 1965 = 192.

Slechts drie sectoren staan er voor de landbouw: metaalverwerking, vervoer en verkeer en bouwnijverhied. Op de vierde plaats staat de landbouw. En voor voeding, scheikunde en textiel.

Wat heeft de man in de straat daarmee te maken? De landbouw zorgt voor tewerkstelling en voor de voedselbevoorrading. Men moet weten dat als de voedselprijzen stijgen, de boer daarom geen hoger inkomen heeft. De landbouwer is ook afhankelijk van de weersomstandigheden. De boer produceert geen producten meer die niet renderen. Gevolg: die producten worden schaarser en dus duurder.

De landbouw heeft vooral af te rekenen met de index. Interview met professor Constant Boon, voorzitter van Boerenbond. Er is nood aan een Gemeenschappelijk Landbouwbeleid omwille van een schommelend aanbod en een strakke, bijna ongewijzigde vraag van landbouwproducten.

Het landbouwareaal krimpt. Daarnaast is er het probleem van de grondspeculatie, wat de ganse maatschappij aangaat. Zie maar naar de lintbebouwing in Vlaanderen. 'Een pest voor de boer en voor de maatsschappij in haar geheel.' Daarom vraagt de landbouw een afbakening van de landbouwzones. De eerste voorstellen liggen voor om te ruimte te ordenen: de Algemene Plannen van Aanleg.

Een ander probleem is de waterbeheersing. De regelmatig weerkerende overstromingen treffen de ganse bevolking. Voor landbouwers is er bijkomende schade door het onderlopen van akkers en bedrijfsgebouwen. Maar ook in de woonwijken is een waterbeleid dringend nodig.

De nodige aandacht voor de landbouwer 'als mens' wordt gevraagd. 'Boeren en tuinders zijn volwaardige staatsburgers', zegt het commentaar. Evenals de bewoners in de steden mogen zij aanspraak maken op aangepaste overheidszorgen inzake ontspanning, cultuur, onderwijs en huisvesting. Waarom zou men niet op het platteland culturele centra vestigen? Waarom geen leerlingenvervoer voor kinderen van boeren en tuinders, vermits de boerderijen verder afgelegen zijn van de dorpskern? Ook het landbouwonderwijs moet gemoderniseerd worden.

Op gebied van woninginrichting is er bij landbouwers een achterstand. De woningen van boeren en arbeiders zijn minder comfortabel dan de woningen van bedienden en functionarissen. Zo is er slechts in 9 % van de woningen van landbouwers een badkamer ter beschikking. Terwijl dit bij bedienden 61 % bedraagt. De Boerinnenbond geeft al een aantal jaren lessen over hoe een woning kan ingericht worden. De Centrale Kas voor Landbouwkrediet verleent aangepaste kredieten om de nodige aanpassingen te doen aan de woningen. Maar ook de inrichting van water en electriciteit moet aangepakt worden en moet aan dezelfde voorwaarden geleverd worden aan de landbouwers als aan andere gebruikers.

Daarnaast zijn er aanpassingen nodig aan de sociale voorzieningen, pensioenen, kinderbijslagen, ziekteverzekering, ... Een volwaardig statuut van de zelfstandigen moet gerealiseerd worden.

Landbouwers hebben in het verleden altijd het bewijs geleverd van aanpassingsvermogen en inschakelingsvermogen in deze maatschappij. Zij zijn er fier op dat zij de productiviteit verhoogd hebben en dat zij aan de verbruiker een hele reeks producten kunnen aanbieden tegen prijzen die nergens kunnen bedongen worden. De boeren en tuinders staan 'bewust' in deze maatschappij. Lotsverbondenheid en aanvaarding van wederzijdse afhankelijkheid zijn de kernwoorden waarin de welvaart die we thans kennen verder kan ontwikkeld worden. Boer en tuinder doen hun plicht tegenover de maatschappij. Zij verwachten dus dat de maatschappij haar plicht tegenover boer en tuinder zal doen door op beleidsvlak maatregelen te nemen die aangepast zijn aan de eigen situatie van de zelfstandige boer die werkt onder de invloed van de weersomstandigheden, die werkt met levende wezens en die werkt met een productieritme dat moeilijk te beheersen is. Gevolg is dat er af en toe op de markt schommelingen te merken zijn die in geen enkele andere sector voorkomen.

De landbouwers verwachten dat zij als volwaardige sociale partners aangezien worden door de maatschappij en door de regering.

Een landbouwer geeft tussencommentaren bij elk hoofdstuk. Vermoedelijk gaat het hier om Max Smeers (uit Sint-Tuiden), jarenlang lid van het Hoofdbestuur van Boerenbond en eveneens jarenlang CVP-senator.

Conditions of access and use

Access regulations:Mits toestemming van de bewaargever
Reproduction conditions:Mits toestemming van de bewaargever
Language:Nederlands
Technique media original:film 16 mm
Technique material:acetaat
Technique sound:aparte klankband (magnetisch)
Color/Image editing:zwart-wit / black and white

Description management

Date(s) of description:18-2-2014
 

Descriptoren

Items:  Smeers, Max (1930-) (Persons\S)
  landbouwers (Subjects\L)
  Boon, Constant (1911-1997) (Persons\B)
 

Gebruik

Toestemming vereist:Bewaargever / archiefvormer
Raadpleegbaarheid:Without restrictions
Toegankelijkheid:Public
 

Sociale media

Delen
 
Startpagina|Bestelmandgeen items|Inloggen|nl en
Zoeken in archieven