BE/942855/394/1205 KTRO-Braambos. Close-up: Minister Schauvliege over de zorg voor het milieu/Het levenswerk van Christina Geersens/Twee over Een: Erik Borgman, 2010/01/17 (Stuk)

Hiërarchische presentatie


Information on identification

Ref. code:BE/942855/394/1205
Ref. code AP:1205
Title:KTRO-Braambos. Close-up: Minister Schauvliege over de zorg voor het milieu/Het levenswerk van Christina Geersens/Twee over Een: Erik Borgman
Genre (film):interview
Category (film):non fictie / non fiction
Creation date(s), details:17 januari 2010
Creation date(s), remarks:Uitzenddatum
Level:Stuk

Information on extent

Extent:1 videoband
Playing time:1:00:08
Archival Material Types:fysiek item
digitale kopie
Producer:KTRO: Toon Osaer
Cooperation:"Christina Geersens": Redactie en Regie Marc Roseeuw; "Twee over Een": Research en Interview Lucette Verboven, Camera Pieter Maes, Klank Joan Depauw, Montage Option Media, Regie Dominik Vanheusden, Redactie Erik Galle, Productie Kris Jacquemyn

Information on content and structure

Content:- Close-up: Minister Schauvliege over de zorg voor het milieu
In de tweede helft van december van vorig jaar was de hele wereld in de ban van de klimaatconferentie die in de Deense hoofdstad Kopenhagen plaatsvond. Toch was het bereikte akkoord veeleer pover. Dat geeft ook Joke Schauvliege, Vlaams minister voor Leefmilieu, toe op Braambos-tv. Ze betreurt dat het voorstel van de Europese Unie niet werd aanvaard en dat er voor de arme landen, die voor het eerst met de gevolgen van de opwarming van de aarde worden geconfronteerd, geen globaal akkoord kwam. In het gesprek in Close-Up reflecteert ze tot slot ook over de houding van de christenen en van de godsdiensten ten opzichte van de milieucrisis.
- Het levenswerk van Christina Geersens
Chris Geersens vertrok als verpleegkundige naar Zuid-Amerika. Daar werkte ze samen met de Vlaamse pater Piet Shaw om een unieke school op te richten: Pai Puku. Het was hun bedoeling om aan de armste kinderen en jongeren goed onderwijs aan te bieden vanuit de overtuiging dat gedegen onderwijs de basis van ontwikkelingswerk is. De voorbije veertig jaar groeide dat schooltje uit tot een waar dorp met ongeveer zeshonderd leerlingen en bijna honderd leerkrachten en personeelsleden. De kinderen komen van overal in Paraguay, sommigen van zeshonderd kilometer ver. Kinderen en jongeren studeren en werken er in kleine leefgroepen van acht. Naast het studeren, bakken de jongeren brood, telen ze groenten en fruit, en kweken ze vee. Er is een indrukwekkende schrijnwerkerij. Er worden elektriciens, kapsters en naaisters opgeleid. Er heerst een enthousiaste en blije sfeer. Elke dag bereiden de jongeren zelf een gebedsmoment voor.
 - Twee over EEN – Lucette Verboven ontmoet Erik Borgman
Is de christelijke religie voorgoed aan het verdwijnen uit onze maatschappij of is ze net aan een terugkeer begonnen? Welk onderscheid bestaat er tussen religie, bijgeloof en magie? Professor Erik Borgman van de universiteit van Tilburg beantwoordt de vraag in zijn boek ‘Metamorfosen’. Borgman is theoloog en deed in dienst van de Nederlandse dominicanen onderzoek naar de betekenis van de theologie van Edward Schillebeeckx. Hij is gehuwd, vader van twee kinderen en lid van de Dominicaanse lekengemeenschap die hij zelf opnieuw oprichtte in 1999.
In zijn meest recente publicatie ‘Overlopen naar de barbaren’ doet hij gedurfde, politiek niet-correcte uitspraken. Wie zijn de ‘barbaren’ onder ons en waarom zouden we naar hen moeten luisteren?

Conditions of access and use

Language:Nederlands
Technique media original:video betacam digital
Color/Image editing:kleur / colored

Information on related materials

Copies (existence, storage location):Digitale kopie in MAM (Meemoo. Vlaams Instituut voor het Archief)
PIDpn8x92vb2x
 

Descriptoren

Items:  Shaw, Piet (1925-1984) (Persons\S)
  Schillebeeckx, Edward (1914-2009) (Persons\S)
  geloofsleven (Subjects\G)
  ontwikkelingssamenwerking (Subjects\O)
  milieu (Subjects\M)
  Schauvliege, Joke (1970-) (Persons\S)
 

Gebruik

Toestemming vereist:Bewaargever / archiefvormer
Raadpleegbaarheid:Without restrictions
Toegankelijkheid:Public
 

Sociale media

Delen
 
Startpagina|Bestelmandgeen items|Inloggen|nl en
Zoeken in archieven