BE/942855/394/1208 KTRO-Braambos. Close Up. Kunstwerken van Graba'/Jezustrilogie. Dl.2: Martien Brinkman/Christenen en economie, 2010/02/28 (Stuk)

Hiërarchische presentatie


Information on identification

Ref. code:BE/942855/394/1208
Ref. code AP:1208
Title:KTRO-Braambos. Close Up. Kunstwerken van Graba'/Jezustrilogie. Dl.2: Martien Brinkman/Christenen en economie
Genre (film):reportage
Category (film):non fictie / non fiction
Creation date(s), details:28 februari 2010
Creation date(s), remarks:Uitzenddatum
Level:Stuk

Information on extent

Extent:1 videoband
Playing time:1:00:34
Archival Material Types:fysiek item
digitale kopie
Producer:KTRO: Toon Osaer
Cooperation:"Jezustrilogie": Productie-assistentie Kris Jacquemyn, Redactie en Regie Erik Galle; "Christenen en economie": Redactie Bert Claerhout, Productie Kris Jacquemyn, Regie Juul Claes

Information on content and structure

Content:- Close Up. Kunstwerken van Graba'
In de kooromgang van de Gentse Sint-Baafskathedraal loopt nog tot Pasen de merkwaardige tentoonstelling A Man of Answers ...? De kunstenaar, Graba', is in Gent geboren, maar werkt en woont al sinds 1979 in Parijs en in het Portugese Malveira. Hij exposeerde over de hele wereld. In zijn cyclus in de Sint-Baafskathedraal toont Graba' een retabel en zeven drieluiken. Daarop zoekt hij wat Jezus, of Josua, in deze tijd nog betekent. Daartoe stelt hij Jezus een aantal hedendaagse vragen over sterfelijkheid, pijn, verdriet, wanhoop en woede, onrechtvaardigheid en wreedheid. Graba' vat alle thema's samen in een indrukwekkend retabel, dat de bezoeker tot een diepgaande reflectie aanzet. Opvallend in Graba's werk zijn de sprekende ogen die de toeschouwer scherp aanstaren. De kunstenaar noemt zich niet voor niets een 'ogenschilder'.
- Jezustrilogie: Martien Brinkman - Afl. 2
In de tweede aflevering van de Jezustrilogie komt Martien Brinkman aan het woord. Deze professor aan de Vrije Universiteit van Amsterdam is geboeid door de niet-westerse Jezus. Hij vraagt zich af hoe je over Jezus praat in landen waar de meerderheid islamiet, hindoe, boeddhist, sjamanist of taoïst is. En hoe wordt in het Westen de afstand overbrugd tussen de context waarin Jezus leefde en onze tijd?
- Christenen en economie
De financiële crisis die het afgelopen anderhalf jaar de hele wereld in zijn greep had, veroorzaakte ook in ons land een massa faillissementen en vele duizenden ontslagen. Maar hoe moet het nu verder? Moeten we, zoals de politici willen, opnieuw harder werken om meer te produceren en te consumeren, of biedt de economische crisis een kans voor een meer 'waarden-volle' samenleving? En heeft de crisis bankiers, economen en politici tot bezinning aangezet of is het 'business as usual'? Over deze en andere vragen houdt Braambos-tv een rondetafelgesprek met twee gereputeerde economen, professor Marc De Clercq van de Universiteit Gent en professor Wim Moesen van de KU Leuven. De derde gast is Ruddy Pareyns, priester van het bisdom Limburg en actief binnen de Christelijke Arbeidersbeweging.

Conditions of access and use

Language:Nederlands
Technique media original:video betacam digital
Color/Image editing:kleur / colored

Information on related materials

Copies (existence, storage location):Digitale kopie in MAM (Meemoo. Vlaams Instituut voor het Archief)
PIDt43hx20n13
 

Descriptoren

Items:  Sint-Baafskathedraal, Gent [gemeente in arrondissement Gent - BE] ([1300]-) (Buildings\S)
  De Clercq, Marc (Persons\D)
  Moesen, Wim (1944-heden) (Persons\M)
  Pareyns, Rudi (1961-) (Persons\P)
 

Gebruik

Toestemming vereist:Bewaargever / archiefvormer
Raadpleegbaarheid:Without restrictions
Toegankelijkheid:Public
 

Sociale media

Delen
 
Startpagina|Bestelmandgeen items|Inloggen|nl en
Zoeken in archieven