Resultaatlijst

 
Het zoekresultaat bevat digitale afbeeldingen. Switch naar Afbeeldingen om deze te zien.
  14 records gevonden
Titel/InhoudPeriodeNiveauCode Context
Resultaten 1 - 10 van 14 (0,01s)
Verzameling interviews project "Congo 2010. Mondelinge bronnen aangaande de receptie en perceptie van Westerse religieuze opvattingen en praktijken in Congo en Rwanda, 1885-1960"
2008 - 2010Archief BE/942855/1634 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Natal De Cleene - Eduard De Jonghe
Beschrijving:
De archivalia De Cleene-De Jonghe bevatten gegevens over diverse aspecten van de kolonisatie, missionering en etnografie van Kongo. Er zijn enkele stukken aanwezig uit de periode vóór 1908 (o.a. over de rol van Leopold II), maar het is vooral de tussenoorlogse periode die sterk vertegenwoordigd is met o.m. belangrijke dossiers over inlandse talen en kunsten, etnografische studies en enquêtes, koloniale onderwijspolitiek, vorming en rekrutering van koloniale ambtenaren en missionarissen en hun etnografische opleiding, missies en koloniale instituten.
1883 - 1973Archief BE/942855/185 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Bibliotheekcollectie Vellut
1724 - 2006Archief BE/942855/2163 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Albert de Vleeschauwer van Braekel
Beschrijving:
Het archief van De Vleeschauwer betreft de meeste aspecten van zijn persoonlijk-familiaal en publiek leven, zij het dat niet alle onderdelen even ruim vertegenwoordigd zijn. Uitvoerig en ten dele ook nieuw materiaal treffen we aan in een aantal rubrieken. Zo bevatten de delen met betrekking tot het persoonlijk leven van De Vleeschauwer dossiers over zijn academische loopbaan en zijn advocatenpraktijk. Zij zijn enerzijds van belang voor de geschiedenis van de Leuvense universiteit, meer bepaalde de faculteit Rechten, en geven anderzijds een zicht op het maatschappelijk (vooral Belgische Boerenbond) en zakelijk netwerk rond de advocaat-hoogleraar. Ook het koloniale beleid is prominent aanwezig in het archief De Vleeschauwer. De meest interessante Kongodossiers betreffen de oorlogsperiode. Zij tonen via honderden rapporten tot in het detail hoe de kolonie, Kongolezen en Belgen, de oorlog doormaakte en bestuurd en ‘uitgebaat’ werd ten voordele van de geallieerde krijgsverrichtingen. De Tweede Wereldoorlog in het algemeen en de peripetieën van de Belgische regering in het bijzonder worden uitstekend belicht door het archief. We worden vooral dankzij een enorme briefwisseling geïnformeerd over de positie van De Vleeschauwer in het kabinet, over zijn relaties met de collega’s, het functioneren van de regeringsploeg, de verhoudingen met de bondgenoten en het bezette land, de opstelling tegenover Leopold III, de voorbereiding van de naoorlog enz. De Vleeschauwers aandeel in de ideologische botsingen na 1945 komt goed tot uiting in de dossiers inzake Koningskwestie en Schoolstrijd. De terugkeer van Leopold III op de troon was jarenlang inzet van een scherp politieke conflict; De Vleeschauwer bevond zich daarbij in het kamp van de ultra-leopoldisten. Zijn archief laat toe de ontwikkeling van dit conflict nauwgezet te volgen, zeker in zijn eindfase toen De Vleeschauwer als minister van Binnenlandse Zaken moest instaan voor de openbare orde en aanwezig was bij de finale onderhandelingen omtrent de troonsafstand van Leopold III. Nauw verbonden met de koningsgezinde actie zijn ook de dossiers inzake Leopoldistische en/of anticommunistische netwerken waarmee De Vleeschauwer duidelijk bindingen had. Andere bundels tonen dan weer hoe de Leuvenaar ten tijde van de Schoolstrijd geheel zijn gewicht als gezaghebbend volksvertegenwoordiger in de schaal wierp in oppositie tegen de Collard-onderwijswetgeving. De stukken betreffende De Vleeschauwers beheersmandaten en maatschappelijke engagementen hebben grotendeels betrekking op SOCOGA, op het gelijknamige proces en op de gevolgen daarvan voor zijn positie in de partij en zijn politieke loopbaan. Op basis van het archief van Albert De Vleeschauwer zal het politieke en koloniale verleden van België in de periode 1935-1960 niet moeten of kunnen herschreven worden. Het bestand levert geen materiaal voor fundamenteel andere inzichten. Wel bevestigt en/of verfijnt het nieuwe feitenmateriaal de bestaande interpreta
1897 - 1971Archief BE/942855/217 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Bestelbaar Affiche KVS, Bevrijdingsdagen 'Een andere vakantie', Lichtaart, 12-16 juli 1992. aankondiging van de themadagen rond kolonisering
 Bestanddeel BE/942855/2257/KCA16564 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur Laat de afbeelding zien
Bestelbaar Affiche KVS, Bevrijdingsdagen 'Een andere vakantie', Lichtaart, 12-16 juli 1992. aankondiging van de themadagen rond kolonisering
 Bestanddeel BE/942855/2257/KCA5373 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur Laat de afbeelding zien
Fotoverzameling Natal De Cleene - Eduard De Jonghe
tussen 1909 en ca. 1940Archief BE/942855/2350 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief André Dequae
Beschrijving:
Het overgrote deel van het archief bestaat uit zijn kabinetspapieren als minister van Koloniën (1950-1954). Sommige dossiers gaan terug tot de onmiddellijke na-oorlog. Gezien de uitgebreide bevoegdheden van de minister van Koloniën en het centralistisch karakter van het bestuur vanuit Brussel, vindt men interessante bronnen over zowat alle aspecten van de Belgische koloniale politiek: bestuurlijk-administratieve kwesties, financiële, economische en sociale aangelegenheden (b.v. het Tienjarenplan), syndicale ontwikkelingen, infrastructuur en transport, urbanisatie, Force Publique, onderwijs en gezondheidszorg en de gehele 'beschavingspolitiek' die na de Tweede Wereldoorlog t.a.v. de inlandse bevolking werd gevoerd (o.m. het Fonds voor Inlands Welzijn). Te vermelden zijn ook dossiers met briefwisseling tussen de minister en de (vice-)gouverneur-generaal en de talrijke bundels over de werkzaamheden van de Koloniale Raad. Een zeer omvangrijk pakket betreft personeelsaangelegenheden en tussenkomsten. Als minister van Koloniën was Dequae lid van het Ministerieel Comité voor Economische Coördinatie. Voor de periode 1950-1954 bevinden de notulen en vergaderstukken van dit comité zich in het archief. Over de activiteiten van Dequae na 1954 zijn minder archivalia aanwezig. Een uitzondering vormen zijn ministerschap van Financiën en koloniale aangelegenheden, waarvoor hij blijvend interesse betoonde. Zo volgde hij van nabij de (onderwijs)politiek van zijn opvolger Buisseret, was hij voorzitter van de parlementaire onderzoekscommissie ingesteld na de onlusten in Leopoldstad in 1959 en lid van de Ronde Tafelconferentie die de onafhankelijkheid voorbereidde. De bewaarde dossiers als minister van Financiën handelen voornamelijk over de fiscale hervormingen die hij doorvoerde. Op het KADOC bevindt zich eveneens de opname en de tekst van een uitvoerig en diepgaand interview met Dequae (23 april 1986). Het gesprek bestrijkt de belangrijkste aspecten van zijn loopbaan en is ontsloten via uitgebreide klappers.
1945 - 1965Archief BE/942855/239 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Medische Hulp aan Centraal-Afrika
Beschrijving:
Het betreft hier een vrij volledig organisatiearchief met bestuurlijke, administratieve en financiële stukken. Het archief bevat eveneens uitgebreide briefwisseling met missieposten, hospitalen, kerkelijke verantwoordelijken in Centraal-Afrika, koloniale ondernemingen, diverse koloniale instituten, de ministers van Koloniën, enz. Hiernaast zijn ook dossiers over de uitgezonden artsen en de uitrusting van leprozerieën en dispensaria aanwezig. Het archief geeft een zeer goed en volledig beeld van de typische gezondheidszorg in Centraal-Afrika.
1929 - 1979Archief BE/942855/438 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Jos Ceuppens
Beschrijving:
Het archief Ceuppens bestaat uit het meer dan 300 microfilms, o.a. van het archief van het persagentschap DIA. De originele stukken zouden berusten bij het Kongolese episcopaat, dat de voogdij over DIA heeft overgenomen. Vanuit het DIA-centrum dat dicht bij de nuntiatuur, in de wijk van de grote ministeries te Kinshasa lag, heeft Ceuppens een uniek archief aangelegd met briefwisseling, persknipsels en documentatie over o.m. het prille begin van het Kongolese nationalisme, de dekolonisatie en de evangelisatie van Zaïre en over de politieke ontwikkelingen in een aantal andere Afrikaanse landen.
1949 - 1984Archief BE/942855/5 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur

Zoekcriteria
Descriptor(-en)kolonisatie (Subjects\K)
Startpagina|Bestelmandgeen items|Inloggen|nl en
Zoeken in archieven

Legenda
Bestelbaar
Lokaliseren in de boomstructuur
Afbeelding beschikbaar, klik voor weergave