BE/942855/239 Archief André Dequae, 1945-1965 (Archief)

Hiërarchische presentatie


Information on identification

Ref. code:BE/942855/239
Title:Archief André Dequae
Archival type:archief
Creation date(s), details:1945-1965
Level:Archief

Information on extent

Extent:23,4 strekkende meter

Information on context

Name of the creator / provenance:Dries Dequae (1915-2006)
Authority link:Dequae Dries (1915-2006)

Information on content and structure

Content:Het overgrote deel van het archief bestaat uit zijn kabinetspapieren als minister van Koloniën (1950-1954). Sommige dossiers gaan terug tot de onmiddellijke na-oorlog. Gezien de uitgebreide bevoegdheden van de minister van Koloniën en het centralistisch karakter van het bestuur vanuit Brussel, vindt men interessante bronnen over zowat alle aspecten van de Belgische koloniale politiek: bestuurlijk-administratieve kwesties, financiële, economische en sociale aangelegenheden (b.v. het Tienjarenplan), syndicale ontwikkelingen, infrastructuur en transport, urbanisatie, Force Publique, onderwijs en gezondheidszorg en de gehele 'beschavingspolitiek' die na de Tweede Wereldoorlog t.a.v. de inlandse bevolking werd gevoerd (o.m. het Fonds voor Inlands Welzijn). Te vermelden zijn ook dossiers met briefwisseling tussen de minister en de (vice-)gouverneur-generaal en de talrijke bundels over de werkzaamheden van de Koloniale Raad. Een zeer omvangrijk pakket betreft personeelsaangelegenheden en tussenkomsten. Als minister van Koloniën was Dequae lid van het Ministerieel Comité voor Economische Coördinatie. Voor de periode 1950-1954 bevinden de notulen en vergaderstukken van dit comité zich in het archief.

Over de activiteiten van Dequae na 1954 zijn minder archivalia aanwezig. Een uitzondering vormen zijn ministerschap van Financiën en koloniale aangelegenheden, waarvoor hij blijvend interesse betoonde. Zo volgde hij van nabij de (onderwijs)politiek van zijn opvolger Buisseret, was hij voorzitter van de parlementaire onderzoekscommissie ingesteld na de onlusten in Leopoldstad in 1959 en lid van de Ronde Tafelconferentie die de onafhankelijkheid voorbereidde. De bewaarde dossiers als minister van Financiën handelen voornamelijk over de fiscale hervormingen die hij doorvoerde.

Op het KADOC bevindt zich eveneens de opname en de tekst van een uitvoerig en diepgaand interview met Dequae (23 april 1986). Het gesprek bestrijkt de belangrijkste aspecten van zijn loopbaan en is ontsloten via uitgebreide klappers.

Conditions of access and use

Access regulations:Het archief is raadpleegbaar na toestemming. Voor toelating tot raadpleging van dit archief, vul een verzoekformulier in. Noteer duidelijk de concrete nummers van de dossiers/dozen uit de plaatsingslijst/inventaris die je wenst te raadplegen.
Finding aid file:Plaatsingslijst van het archief André Dequae
 

Descriptoren

Items:  economie (Subjects\E)
  politiek (Subjects\P)
  maatschappelijk leven (Subjects\M)
  politieke partijen (Subjects\P)
  christen-democratie (Subjects\C)
  dekolonisatie (Subjects\D)
  financiën (Subjects\F)
  katholieke partij (Subjects\K)
  koloniaal bestuur (Subjects\K)
  kolonies (Subjects\K)
  kolonisatie (Subjects\K)
 

Gebruik

Toestemming vereist:Bewaargever / archiefvormer
Raadpleegbaarheid:Without restrictions
Toegankelijkheid:Public
 

Sociale media

Delen
 
Startpagina|Bestelmandgeen items|Inloggen|nl en
Zoeken in archieven