BE/942855/217 Archief Albert de Vleeschauwer van Braekel, 1897-1971 (Archief)

Hiërarchische presentatie


Information on identification

Ref. code:BE/942855/217
Title:Archief Albert de Vleeschauwer van Braekel
Archival type:archief
Creation date(s), details:1897-1971
Level:Archief

Information on extent

Extent:25 strekkende meter; microfilm

Information on context

Name of the creator / provenance:Albert De Vleeschauwer (1897-1971)
Authority link:De Vleeschauwer Albert (1897-1971)
Acquisition:Het archief werd in de loop van 1999 in bewaring gegeven aan het KADOC.

Information on content and structure

Content:Het archief van De Vleeschauwer betreft de meeste aspecten van zijn persoonlijk-familiaal en publiek leven, zij het dat niet alle onderdelen even ruim vertegenwoordigd zijn. Uitvoerig en ten dele ook nieuw materiaal treffen we aan in een aantal rubrieken. Zo bevatten de delen met betrekking tot het persoonlijk leven van De Vleeschauwer dossiers over zijn academische loopbaan en zijn advocatenpraktijk. Zij zijn enerzijds van belang voor de geschiedenis van de Leuvense universiteit, meer bepaalde de faculteit Rechten, en geven anderzijds een zicht op het maatschappelijk (vooral Belgische Boerenbond) en zakelijk netwerk rond de advocaat-hoogleraar.

Ook het koloniale beleid is prominent aanwezig in het archief De Vleeschauwer. De meest interessante Kongodossiers betreffen de oorlogsperiode. Zij tonen via honderden rapporten tot in het detail hoe de kolonie, Kongolezen en Belgen, de oorlog doormaakte en bestuurd en ‘uitgebaat’ werd ten voordele van de geallieerde krijgsverrichtingen. De Tweede Wereldoorlog in het algemeen en de peripetieën van de Belgische regering in het bijzonder worden uitstekend belicht door het archief. We worden vooral dankzij een enorme briefwisseling geïnformeerd over de positie van De Vleeschauwer in het kabinet, over zijn relaties met de collega’s, het functioneren van de regeringsploeg, de verhoudingen met de bondgenoten en het bezette land, de opstelling tegenover Leopold III, de voorbereiding van de naoorlog enz.

De Vleeschauwers aandeel in de ideologische botsingen na 1945 komt goed tot uiting in de dossiers inzake Koningskwestie en Schoolstrijd. De terugkeer van Leopold III op de troon was jarenlang inzet van een scherp politieke conflict; De Vleeschauwer bevond zich daarbij in het kamp van de ultra-leopoldisten. Zijn archief laat toe de ontwikkeling van dit conflict nauwgezet te volgen, zeker in zijn eindfase toen De Vleeschauwer als minister van Binnenlandse Zaken moest instaan voor de openbare orde en aanwezig was bij de finale onderhandelingen omtrent de troonsafstand van Leopold III. Nauw verbonden met de koningsgezinde actie zijn ook de dossiers inzake Leopoldistische en/of anticommunistische netwerken waarmee De Vleeschauwer duidelijk bindingen had. Andere bundels tonen dan weer hoe de Leuvenaar ten tijde van de Schoolstrijd geheel zijn gewicht als gezaghebbend volksvertegenwoordiger in de schaal wierp in oppositie tegen de Collard-onderwijswetgeving.

De stukken betreffende De Vleeschauwers beheersmandaten en maatschappelijke engagementen hebben grotendeels betrekking op SOCOGA, op het gelijknamige proces en op de gevolgen daarvan voor zijn positie in de partij en zijn politieke loopbaan.

Op basis van het archief van Albert De Vleeschauwer zal het politieke en koloniale verleden van België in de periode 1935-1960 niet moeten of kunnen herschreven worden. Het bestand levert geen materiaal voor fundamenteel andere inzichten. Wel bevestigt en/of verfijnt het nieuwe feitenmateriaal de bestaande interpretaties, laat het nuanceringen toe en brengt het vooral de tot dusver onderbelichte figuur van de archiefvormer beter in beeld. Het laat toe de reële plaats van De Vleeschauwer in onze politieke geschiedenis te achterhalen.

Microfilm
Het gemicrofilmde deel bestaat uit toespraken, tafelredes en radiotoespraken die hij tijdens de Tweede Wereldoorlog o.m. in Engeland, Kongo, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika hield. Ze waren o.a. gericht aan de Belgen, zeelieden, studenten, diverse Britse instellingen en dit n.a.v. Rerum novarum, nieuwjaar, de verjaardag van de invasie in België, de oorlogsgebeurtenissen in Afrika, de nationale feestdag, de Belgische Nationale Radio in Leopoldstad enz.

Conditions of access and use

Access regulations:Het archief is raadpleegbaar na toestemming. Voor toelating tot raadpleging van dit archief, vul een verzoekformulier in. Noteer duidelijk de concrete nummers van de dossiers/dozen uit de plaatsingslijst/inventaris die je wenst te raadplegen.
Language:Nederlands
Finding aid file:Plaatsingslijst van archief Albert de Vleeschauwer van Braekel

Information on related materials

Originals (existence, storage location):Het origineel van het gemicrofilmde deel wordt bewaard op SOMA.
 

Descriptoren

Items:  van België, Leopold III (1901-1983) (Persons\V)
  maatschappelijk leven (Subjects\M)
  Boerenbond en Landelijke Gilden (1890-) (Organizations\B)
  Wereldoorlog II (Subjects\W)
  advocatuur (Subjects\A)
  monarchie (Subjects\M)
  christen-democratie (Subjects\C)
  politiek (Subjects\P)
  koloniaal bestuur (Subjects\K)
  kolonisatie (Subjects\K)
  Koningskwestie (Subjects\K)
  anticommunisme (Subjects\A)
  katholieke partij (Subjects\K)
  kolonialisme (Subjects\K)
 

Gerelateerde beschrijvingen

Gerelateerde beschrijvingen:BE/942855/1490 Archief Rudolf De Groote, 1945-1951 (Archief)
 

Gebruik

Toestemming vereist:Bewaargever / archiefvormer
Raadpleegbaarheid:Without restrictions
Toegankelijkheid:Public
 

Sociale media

Delen
 
Startpagina|Bestelmandgeen items|Inloggen|nl en
Zoeken in archieven