BE/942855/411 Archief André Lagae, 1920-1985 (Archief)

Hiërarchische presentatie


Information on identification

Ref. code:BE/942855/411
Title:Archief André Lagae
Archival type:archief
Creation date(s), details:1920-1985
Level:Archief

Information on extent

Extent:5,4 strekkende meter

Information on context

Name of the creator / provenance:André Lagae (1919-1989)
Authority link:André Lagae (1919-1989)

Information on content and structure

Content:Het archief heeft betrekking op de werking van de Belgische Boerenbond en verscheidene van zijn diensten, op het politiek engagement van Lagae en zijn mandaat als senator, en daarnaast op organisaties en verenigingen waarin hij actief was (o.m. lekenapostolaat, Internationaal Hulpbetoon van Caritas Catholica, Welzijnszorg, het Koninklijk Instituut voor Internationale Betrekkingen en organisaties ter bevordering van tuinbouw en streekeconomie).

De Boerenbonddossiers gaan terug tot het begin van de jaren vijftig, maar soms vindt men ook veel oudere stukken (o.a. over Boerenbond-Opzieners uit de jaren twintig). De eigen archivalia van Lagae betreffen aanvankelijk de werking van diensten (Dienst voor Toezicht), acties (o.a. voor het gezin) en diverse voordrachten. Naarmate Lagae in de organisatie opklimt, krijgen de dossiers meer een beleidskarakter. Binnen de Boerenbond werd hij beheerder van ABB, CERA, de Verrekenkas voor Gezinsvergoedingen, de S-Groep; voorzitter van de Vereniging voor Gezinshulp, van Agri-reizen en van de Landelijke Rijvereniging. Ook was hij lid en een tijd lang voorzitter van de Politieke Staf van de Belgische Boerenbond.

De eigenlijke archivalia over CVP-nationaal zijn eerder beperkt en recent. Concreet te vermelden zijn vergaderstukken van de CVP-Ombudscommissie, documenten van de Werkgroepen Vrede en Veiligheid en Sociale Welzijnszorg en inzake abortus. Over de CVP van het arrondissement Leuven en in het bijzonder over de partij en de fusieproblematiek zijn verscheidene interessante dossiers aanwezig die een interessante invalshoek bieden.

Vrij uitgebreid zijn de dossiers die hij vormde gedurende zijn parlementair mandaat en die vaak zijn bijzondere belangstellingspunten als het sociaal statuut van zelfstandigen, bodembeleid, jacht- en pachtwetgeving aanbelangen, naast bijvoorbeeld een dossier betreffende de grondwetswijziging van 1971 of een dossier over de fusies in de jaren '70, voornamelijk toegespitst op het arrondissement Leuven. Deze dossiers bevatten notities, wetsvoorstellen, amendementen, knipsels en dergelijke. Dit laat toe om de werking van Lagae in de Senaat na te gaan en zijn impact te bestuderen.

Conditions of access and use

Access regulations:Het archief is raadpleegbaar na toestemming. Voor toelating tot raadpleging van dit archief, vul een verzoekformulier in. Noteer duidelijk de concrete nummers van de dossiers/dozen uit de plaatsingslijst/inventaris die je wenst te raadplegen.
Finding aid file:Plaatsingslijst van het archief André Lagae
 

Descriptoren

Items:  economie (Subjects\E)
  politiek (Subjects\P)
  Boerenbond en Landelijke Gilden (1890-) (Organizations\B)
  Landelijke Rijvereniging (1958-heden) (Organizations\L)
  Caritas Internationaal Hulpbetoon / Caritas Secours International (1946-heden) (Organizations\C)
  ABB (1917-1998) (Organizations\A)
  maatschappelijk leven (Subjects\M)
  politieke partijen (Subjects\P)
  christen-democratie (Subjects\C)
  landbouwersorganisaties (Subjects\L)
  landbouw (Subjects\L)
 

Gerelateerde beschrijvingen

Gerelateerde beschrijvingen:BE/942855/949 Archief Assurantie van de Belgische Boerenbond (ABB), 1890-1980 (Archief)

BE/942855/173 Archief Christelijke Volkspartij / Parti Social Chrétien (CVP/PSC) en de Christelijke Volkspartij (CVP), 1919-2016 (Deelarchief)

BE/942855/67 Centraal Archief Boerenbond en Landelijke Gilden, 1890-2003 (Deelarchief)
 

Gebruik

Toestemming vereist:Bewaargever / archiefvormer
Raadpleegbaarheid:Without restrictions
Toegankelijkheid:Public
 

Sociale media

Delen
 
Startpagina|Bestelmandgeen items|Inloggen|nl en
Zoeken in archieven